Triggerpoint

Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels die vast en verkrampt in elkaar zitten. Een spier met een triggerpoint trekt zich samen, wat voelbaar is als een strakke band. De spier wordt korter en slechter doorbloedt en verzwakt uiteindelijk. Andere spieren gaan de taak van de verzwakte spier overnemen. Als dit langere tijd duurt, raken deze spieren overbelast. Als gevolg hiervan kunnen zich in deze spieren ook triggerpoints ontwikkelen, zo kan er ook sprake zijn van pijn “op afstand”. Er worden dus ook triggerpoints behandeld die niet direct op de plaats van de klacht zitten, maar welke wel herkenbare pijn veroorzaken.

Oorzaak van triggerpoints
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een verkeerde (werk)houding of door sport.

Iets meer uitleg: alles in het lichaam is met elkaar verbonden door middel van bindweefsel ofwel fascie. Via de fascie kan spanning verspreiden. Dit is te vergelijken met een elastiek: wanneer je op één plek een knoop legt, neemt de spanning in de rest van het elastiek toe. Triggerpoints ontstaan in de spierfascie.

Het ontstaan van een triggerpoints leidt ertoe dat in andere spieren de spanning toeneemt. Dit gebeurt vaak via bepaalde patronen. Men spreekt ook wel van spierketens. Ook de fascie van andere structuren zoals organen of gewrichten kan betrokken zijn bij het ontstaan van triggerpoints.

Daarom neem ik de fascie rondom gewrichten en organen mee in mijn triggerpoint­behandeling.

De behandeling
Bij Triggerpoint Therapie wordt er:

  • Manueel druk uitgeoefend op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen;
  • Dry Needling waarbij gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden;
  • Ergon IASTM fascia behandeling;
  • Stretching.

Na de behandeling
Na een behandeling met Triggerpoint Therapie of Dry Needling voelt de behandelde spier de eerste uren gevoelig, stijf of beurs aan. Ook het aanspannen van de spier doet dan pijn. De napijn wordt geleidelijk minder.

Imcare Shiatsu en triggerpoint praktijk | Heechein 48 Akkrum | T 06 227 226 85
Privacy Policy